28 februari 2017 Geen categorie 1

Breng ritme in het magazine

Een eigen magazine maken, dat klinkt goed. Maar wat zet u erin? Op wat voor informatie zit uw klant te wachten? Verdiep u in de interesses van de beoogde lezer en de onderwerpen dienen zich vanzelf aan. Maar dan? Hoe brengt u die verhalen en hoe zorgt u dat de lezer geboeid blijft?

 


Variatie is het sleutelwoord
Er zijn talloze mogelijkheden om een onderwerp te belichten en met genres te variëren. Zo kunt u een reportage ‘24 uur op pad met de verloskundige,’  afwisselen met een analyse over trends in neonatale zorg. Plaats na een portret van de ‘tuinarchitect van het jaar’ een pagina met korte tips over de verzorging van rododendrons. Of breng na een luchtige cartoon over werkstress, een verhaal vol emotionele belevenissen van kinderen in de jeugdzorg. Wissel af, en zorg ervoor dat u de lezer steeds op een andere manier prikkelt. Ratio versus emotie, praktijkverhalen versus theorie, feiten versus meningen, lang versus kort, praktische tips versus analyse, luchtig versus serieus. Net als de lezer denkt: ‘nu weet ik het wel’, komt er weer wat anders. U verrast hem, waardoor hij blijft lezen.

Zorg voor ritme
Afwisseling brengt ritme in een blad. Dat geldt voor tekst, maar ook voor beeld. Aantrekkelijk en gevarieerd beeld houdt de aandacht van de lezer vast. Plaats na een paginavullend beeld van een appelboomgaard in volle bloei, een pagina vol kleine foto’s van appelrassen. Kies na een close-upportret van de beroemde architect voor een pagina met schetsen van zijn ontwerpen. Wissel fotografie af met cartoons of infographics. Ook opmaak zorgt voor afwisseling. Varieer bijvoorbeeld met een paar lettertypen en -groottes. En breng lucht in de pagina door streamers toe te voegen. Schuif net zo lang met pagina’s tot het magazine een afwisselend en swingend geheel vormt, waar de lezer van smult.